lördag 17 mars 2012

Caitlin Moran , Steven Pinker, Maria Montazami mfl.. hos Skavlan

Skavlan är en av tv veckans höjdpunkter! 

Caitlin Moran var på besök hos Skavlan
Den prisbelönta brittiska journalisten och författaren Caitlin Moran står för en modern och rolig feminism med högt i tak. Nu har hon skrivit boken How to be a woman.
Det blev intressant när Skavlan hade fört ihop Maria ( Den harmlösa, som bor i sin egen bubbla med toffsar.) Montazami.
Jag upplevde att det syntes på Skavlans ansikte att Marias beskrivning av sin egen vardag var lika vanlig som vem som helst, med Staff och allt att hålla reda på. Ja hon gynnade cancerfonden lite.
Den stora behållningen för mig var att få bekanta mig med Caitlin Moran.
Jag har ännu inte hunnit läsa eller en köpt boken, fick veta om den igår.
Imorse tog jag mig snabbt inpå Caitlins homepage


 Winner of the Book of the Year
Galaxy Book Awards 

Var inne och kollade runt, skrev in hennes blogg, om att jag skulle vilja att hon var med mig i mitt skapande av min CromoZoneXX , det finns ett inslag om min tanke runt den  min blogg. Kolla i sid menyn, tyck du med.
Jag har förstått att Caitlin har gjort succé med denna boken genom att hon har använt humor, som sitt största verktyg. Hon framhåller som jag att feminism är att vara kvinna. Och att alla kvinnor som har rösträtt är feminister, ja?!.. hur kan man inte vara det?.
Jag vet inte men jag tror boken finns översatt till svenska , jag skall leta upp en pocket idag.
 Här är ett utdrag från Catlins Homepage

The winner of many awards this year

Galaxy Book of the Year 2011
Galaxy Popular Non-Fiction Award
Irish Book Award (RTE Listeners Choice)
British Society of Newspapers – Columnist of the Year
Cosmo Ultimate Writer of the Year
ABOUT THE BOOK
1913 – Suffragette throws herself under the King’s horse.
1969 – Feminists storm Miss World.
NOW – Caitlin Moran rewrites The Female Eunuch from a bar stool and demands to know why pants are getting smaller.
There’s never been a better time to be a woman: we have the vote and the Pill, and we haven’t been burnt as witches since 1727. However, a few nagging questions do remain…
Why are we supposed to get Brazilians? Should you get Botox? Do men secretly hate us? What should you call your vagina? Why does your bra hurt? And why does everyone ask you when you’re going to have a baby?

Part memoir, part rant, Caitlin Moran answers these questions and more in How To Be A Woman – following her from her terrible 13th birthday (‘I am 13 stone, have no friends, and boys throw gravel at me when they see me’) through adolescence, the workplace, strip-clubs, love, fat, abortion, TopShop, motherhood and beyond.


Det som gör Skavlan så bra är hur han får ihop dessa två motsatser i dialog, Det var en annan mycket intressant man med som vekligen gav feminismen kraft, och i det ögonblicket fick vi se hur undrande Maria såg ut.
Steven Pinker är professor vid Harvard och en av världens ledande evolutionspsykologer. 1900-talet ser för de flesta ut som ett brutalt århundrade med världskrig, folkmord och terrorism. Men i hans senaste bok The Better Angels of Nature menar Pinker att människan aldrig varit mer fredlig än idag.

 Skavlan
Steven Pinker som jag tyvärr inte har någon bild på ännu.
Säger att en av de största anledningarna till att världen har blivit fredligare är mycket tackvare Feminismen.

En av Sveriges mest framstående sportjournalister, Katarina Hultling, gick nyligen ut med beskedet att hon drabbats av bröstcancer. I Skavlan berättar hon om hur hon hanterar sjukdomen och behandlingen.
Det är viktigt att komma ihåg att StödjaBröstcancerfonden.
 Bröst är lika viktiga för men som för kvinnor. Oktober månad är rosa bandets månad. Men vi kan bidra året om. Jag har gjort lite i form av stöd och aktiviet på Artway Galley som jag hade för några år sedan, och som tidigare anställd hos Estee Lauder, var det ut och sätta upp kampanjen varje oktober  sedan 1995. Då var det ingen i Sverige som kände till vad jag höll på med. Är glad att fler känner till det.

 Denna blicken från Maria visar att hon kanske har hamnat i sällskap , som hon inte är van vid.Jag har varit speciellt intresserad av en kvinna som Maria, som pratar om sina tofsar och blommor hemma, jag hör att många älskar henne för att hon är sig själv, och hon stolt visar att hon är fluffig och naiv. Det är självklart en stryka att vara sig själv. Det är bra att hon kan bidra med nöje för så många.
10-talets Ria Wägner.. hahaa..men Maria är ju snygg . Man är snyggare på 10- talet än på 60-talet.


Jag tror det var Caitlin som sa att : "We should always be polite, if we always would be polite there will be no wars" hmmm.. är lite osäker om det var hon faktiskt.
Men bra sagt var det.
Caitlin Moran Denna kvinna skall jag känna till mer om.

Likaså Steven Pinker jag har en hög att hinna läsa nu och skriva.
Boklista:
Steve Jobs- senaste väntar på pocket
Caitlin Moran - köper idag
Steven Pinker

 
Psykologi, feminism och Maria Montazami i

Skavlan
SVT1 fredag 16 mars 2012 kl 21.00

Satirikern Are Kalvø har gjort något så ovanligt som att skriva en fotbollsopera. Norge -Brasilien handlar om den historiska natten när Norge vann mot Brasilien i fotbolls-VM 1998 och norrmännen gick man ur huse för att fira.
Den kritikerrosade artisten Frida Hyvönen spelar musik från sitt kommande album.2 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar på något sätt vara "inne" att framstå som naiv och oskuldsfull. Men tyvärr på mig fungerar det inte. Blir irriterad över att kvinnor framställs på det sättet.

Christina Magnusson sa...

Du menar Maria Montazami?.. det är ju helt hon själv som framställer sig så. Och jag håller med , det känns inte bra att se på.
Kul när Skavlan sätter ihop henne med Caitlin.
Maria verkade inte förstå Cailins argumment. Skavlan han skruvade på sig lite där.