söndag 4 mars 2012

Schlager, är det en musikstil? Ronny Jönsson med kompisar förklarar med en låt.

Vad är en Schlager??

"Jag är glad att Ravaillacz" En riktigt jävla schlager var med. Man måste ha något att avsky i den tävlingen. Skriver Hanna Fahl i DN. Jag säger gäsp...Det här skrev jag om för ett år sedan i denna blogg och jag är så glad att Gossarna med Körberg "Ronny Jönsson" med kompisar sjunger om detta och går vidare,
Allvarligt talat vad för allvarlig skillnad spelar det, om vem som vinner?
Det är väl bättre om du har lite kul?
Mitt syfte med att se detta spektakel är ju att få bra underhållning.                                                             "Goa gubbar"

 Ravaillacz är nog inte meningen att vi skall komma ihåg, det har dessa pojkar gjort medvetet. Och ett historiskt inslag om ordet schlager fanns i låten. Det behöver vi.

Ibland så får jag känslan av att denna heliga ko som Mello är så seriöst att många i vårt land tror att det är en obligatorisk statlig institution. Och att det är så himla viktigt att vi uppför oss inför folk i andra länder. Vi är ju jätteokej som vi är. 
Är  det en musikstil eller är det låtar vi minns sedan gången tid.
Eller är det tyska för en hitlåt?


Denna stilen är vad vi oftast beskriver som en äkta schlager, vilket Linda också på ett underbart ironiskt och kärleksfullt visst beskrivit i en hit för några år sedan.
Vad jag ofta hör i olika sammanhang om just Schlager är att det skulle vara en musikgenre, men det är det ju inte.
Det är en tävling i nutida hitlåtar.
Vad berättigar då  dessa påståenden om att det låter som en riktig schlagerlåt?
Eller är det bara ett litet fel i retoriken?
Finns det möjligen en stor grupp människor som vill leva som sin mamma gjorde på 50-70 talet?
De andra länderna spela med in Eurovision song contest, vi spelar med i Schlagerfestivalen ( i folkmun) men korrigerar oss snabbt till Mello.
Kan jag få hjälp med min fråga?

2 kommentarer:

Anonym sa...

En schlager för mig är: Tre minuter av fantasilösa texter,dåliga rim etc. Ett spektakel, snart så dyker det väl upp clowner, trollkarlar som gör sina konster till musik.....
/Civilist

Christina Magnusson sa...

Ja, kära Civilist, där har du rätt, och jag tror mig sett clowner från andra länder. De som tar hela spektaklet med en klackspark. Vi kan ju dock se östländerna som är nya i detta, de tar det lika allvarligt som Sverige.