onsdag 21 mars 2012

Hur kan Blondinbella, Kissie och Katrin vara så ansvarslösa att de viftar bort faran med att sola i Solarium?

Läste en liten artikel i tidningen Metro igår.
- och tycker att det är ytterst oansvarigt av dessa
 Super-bloggare att bara vifta bort farorna med att sola solarium.

 Blondinbella, Kissie och Katrin är mycket väl medvetna om att deras läsare är i majoritet unga vuxna liksom de själva är.
Många ser upp till dom och skulle vilja vara och leva som de gör.
Det finns nu en man som heter Vincent Cogliano som har ägnat tid och forskning åt att  forska fram resultat,  Varför??? Jo för att de som har fått Melanigt melanom har kanske solat  solarium .
Oftast för att grunda inför solandet på beach 2012.
Det allra viktigaste är ju att vara snygg, eller hur?.
På 80- talet var det en galen hysteri kring solandet och väldigt många lider idag av att få leva med hudcancer, Solarie solandet var enorm hos alla. Vi såg ut som Ranelid allihopa.
Vi visste inte bättre då, men det gör vi nu, och att hudcancern ökar mest av alla cancer former . Det kan vi höra och läsa ofta om på nyheterna.
Det finns fantastiska brunutansol produkter numera,  de är så bra att du knappt kan se att du har använt någon produkt.
Clarins är jag jättenöjd med. Guerlain har fantastiska terracotta puder och pudersprayer, som ger lite solskydd och en oerhört jämn yta på din hud.
Så som vi ser på bilden är inte snyggt.


Blondinbella vet ju så klart att 80-talet är tillbaka, men inte okunskapen hoppas jag.
Att dessa tjejer endast visar att den enda väg till lycka är om du har looken, visar ju att det är det enda de kan erbjuda.
Jag, vet klart att det inte är så..  Jag skulle först behöva visa lite mer intresse för dessa brudar och verkligen gå in och förstå att de också bryr sig och inte är felfria.. Jojo.. 
Jag vill inte  det. 
Det räcker med hur de har nått mina sinnen med de stunder jag sett Blondinbella på Malou etc..
Hon är ju jätteduktig på det hon gör, och såpass duktig att unga tjejer tror på henne när hon tycker att sola oförståndigt är okej.
För min del är det inte okej. 
Att  få hudcancer är inte snyggt

Användning av solarier är cancerogen för människor.
Den orsakar hudmelanom och melanom i ögat, säger

-Vincent Cogliano, forskare som lett den nya utvärderingen.

Risken för malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer, ökar med 75 procent för den som börjar sola i solarium före 30 års ålder,


enligt studien som presenteras i den brittiska medicintidskriften The Lancet Oncology.
Läkare välkomnade beskedet att IARC skärper cancervarningen och krävde skärpta regler för solarieindustrin
Här kommer lite fakta:

Soldyrkande tonåring blir rynkig 30-åring!

För tidigt åldrad hud är ett ofarligt men fult resultat av överdrivet solande. Det långvågiga UVA-ljuset tränger djupare ner i huden än UVB och skadar läderhudens elastiska fi brer. Detta ger efter ett antal år ”ljusåldrad hud” med grova rynkor och en gulaktig färgton.

-Det är inte bara soldyrkande äldre män och kvinnor, som drabbas, förklarar Harry Beitner. Om man solar väldigt mycket går den här processen förhållandevis snabbt. Man kan påskynda sin huds åldrande med 10-15 år! Så om en tonåring i 15-årsåldern börjar sola i solarier och dessutom mycket och ofta i naturlig sol kan hon som 30-40- åring ha en rejält rynkig och läderartad hud.
Huden har ett naturligt solskydd – lär dig använda det rätt! Sol i måttliga doser är nyttigt. Men ”solbrännan” som så många kämpar för att skaffa sig är egentligen hudens försök att skydda sig mot solljusets skadeverkningar i cellerna. Solljuset är nyttigt och nödvändigt för att vi ska må bra – både i kroppen och i själen.

 
Det är till och med ännu nyttigare än vad man tidigare trott: D-vitaminet från UVB-strålarna verkar kunna ge skydd mot flera olika typer av cancer, och kanske också andra sjukdomar som diabetes typ 1 och hjärtåkommor. Att vi behöver vistas ute i sol- och dagsljus för att inte få benskörhet är känt sedan länge. Skelettet behöver kalcium och för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium från maten behövs D-vitamin, som vi dels får från livsmedel, men som också bildas i huden. I vår hud finns ett förstadium till vitamin D, som omvandlas till aktivt D-vitamin när huden exponeras för ultravioletta ljus som når oss under den ljusa delen av dygnet.

Men det är med solen som med de flesta nyttigheter och njutningsmedel – det kan vara riskabelt med överdosering!

Lyssna noga på Gert Fylkings goda råd.  Klicka  på pilen!

Sola säkert
  • Gyllenbrunt är bäst. En gyllenbrun färg i huden kan betraktas som ett naturligt solskydd. Skyddet består av att överhuden blivit litet tjockare, vilket gör att många av de solstrålar som träffar hudytan ”studsar” tillbaka och av att det bruna pigmentet melanin absorberar de flesta av de skadliga UV-strålarna så att de inte kan ge skador djupare ner i kroppsvävnaden. Men trots detta skydd uppstår hela tiden småskador på arvsmassan, DNA, som finns i de levande hudcellernas kärna. Dessa skador lagas ständigt av reparerande äggviteämnen. Det tar cirka 48 timmar att laga en sådan DNA-skada, därför är det klokt att under sommaren eller solresan söderut varva försiktig solning med andra aktiviteter så att huden får vila från solen något dygn. Vi kan bygga upp vårt naturliga solskydd ett steg i taget, då får du en snygg slät fast ung fin färg.

Att vara ute i solen behöver vi, men mitt råd är att njuta och att få fin gyllenbrun färg att att bränna sig.
Solskyddsfaktor 30-50 och under parasollet hela tiden, smörj in dig efter varje bad.
Ta ut det gottaste av solen, låt den inte skada dig.
Att bygga upp färg i solariet vet vi nu är inte bra, det är mer exponering vilka strålar det nu än är.
Det ger dig inte heller djupare färg. Det får du med långsam uppbyggnad  och en väl återfuktad hud.
Ta hand om dig sola och var glad!!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt med!
Vill Blondinbella och hennes kollegor se ut som Björn Ranelid? Fejk bruna hel aåret, helt ok. Men dom brode ta ansvar för vad dom säger och skriver till deras 13-14 åriga läsare.

Christina Magnusson sa...

Det är väl okej att se ut som man vill, men att utan grund säga till andra i sin blogg att solarium är ofarliga. Läste i aftonbladet idag igen, att Hudcancern ökar i Sverige.
Lyssnade du på Fylking?